Julkalender 2017: Lucka 11

”Aj, så du river!”

Tomten höll ett stadigt grepp om Julius rep och ett barn på var sida. Han skyndade fram tills han nådde en dörr med ett spretigt hjärta kluddat på namnskylten.

”Vem är det som – ” började Alvar men hann inte längre innan han puffades in.

”Kanske vi ska hälsa på hans flickvän?” skojade Idun. ”Kollade du hjärtat på dörren?”

”Amaryllis”, muttrade tomten medan han greppade Julius om hornen och drog in renen.

”Vadå?”

”Inget hjärta utan blomma”, sa tomten och drog igen dörren. ”Och det är faktiskt jag som målat skylten.”

”Oj, sorry”, viskade Idun.

Rummet var långsmalt och dunkelt, påminde om en väntsal. Det luktade konstigt också.

”Senap?” gissade Idun.

”Glögg”, mumlade tomten.

Han släntrade fram till en blinkade maskin i ändan av rummet, tryckte fram en pappmugg som han fyllde med en brun sörja. Sträckte fram koppen till Idun med ordet:

”Drick!”

Idun snusade på drycken och blev full i skratt, kanske för att det inte alls passade sig att skratta. Tomten var sur, rummet och glöggen stank, till och med Julius som nyss varit flygande glad hade lagt sig platt. Stämningen blev inte bättre av att Alvar slog sig ner mitt emot sin syster och stolbenen vek sig under honom så han dråsade i marken. Smällen var inte hård men blev droppen för Idun. Skrattbubblet kom ut som ett gällt tihihiiii.

Alvar rynkade först ögonbrynen men när Idun fortsatte fnissa kunde inte heller han hålla sig. Tomten som fyllt på ännu en mugg, trugade den på Alvar och upprepade sitt:

”Drick!”

Alvar försökte ta en slurk men glöggen smakade ännu värre än pappas kaffe han en gång smakat på. Nu sprutade glöggen ut med skrattet, över tomtens gråa tofflor.

Glöggmaskinen i ändan av rummet började blinka förskräckligt. Ur samtliga kranar kom det ut nånting som barnen först trodde var rök

Text: Henrika Andersson

Ingredienser för lucka 12: Alvar, Idun, Julius, tomten, maskinen som läcker vad?, ett textmeddelande, nånting väldigt litet, en lucka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *