Julkalendern 2018 – Lucka 10

Lucka 10: en gammal pipett, miljöbovar, mandel, mumsters dilemma, resan fortsätter

Om det berodde på den turkosa gröten eller på det mjuka sängbolstret i rum nummer tio var inte lätt att veta, men Mumster kände sig lätt om hjärtat och sprallig i tassarna.
”Länge sedan jag sovit så gott!” sa Mumster och strök vällustigt sina stiliga morrhår.
Råttan såg inte lika glad ut. ”Jag vill hem”, muttrade hon.
”Hoppas Mixtur också hittade en bra sovplats”, sa Pupu medan de skuttade ner till frukosten.
Efter mera risgrynsgröt och varsin mandel till avskedsgåva vinkade Beverling av dem vid trappan. Han hade från första början varit vänlig mot alla utom mot labbråttan Mixtur. De två kom ihop sig redan kvällen innan då Mixtur prompt vägrat smaka på den turkosa gröten. Mixtur hade meddelat att han fått nog av miljöbovar, vänt på tassen och sagt att han föredrar att sova utomhus.

De måste hur som helst fortsätta sin resa. Denna vackra morgon var det Råttans tur att leda sällskapet. Det turkosa vattnet skummade och fräste under bron, men ingen labbråtta syntes någonstans.
”Han kanske har försovit sig”, sa Råttan hoppfullt, ”och i så fall tycker jag att vi glömmer hela saken och vänder hem.”
Pupu ställde sig på bakbenen och spanade över broräcket.

”Men lite spännande är det väl”, försökte Mumster inflika.

”Vilket?” surade Råttan.

”Att vi för en gång skull är ute på äventyr istället för att trycka hemma i vår lilla håla”, svarade Mumster.

Råttan rynkade på nosen. Det var ingen hemlighet att hon ogillade allt som var nytt och annorlunda. Pupu skuttade runt till andra sidan bron, ropade och hoade efter Mixtur. Men inte minsta lilla svansstump av labbråtta syntes till.
”Jaha, då röstar jag för att vi åker hem”, försökte Råttan.
”Men var kan han gömma sig?” smackade Pupu nervöst och vände sig mot Mumster. Hon hade börjat gilla den inte alltför pratsamma labbråttan som knackat på deras dörr. ”Vi skulle ju ses vid bron? Bara det inte hänt något otäckt!”

Det var då de fick syn på den gamla pipetten som stack upp vid ändan av broräcket. En pappersbit stack ut ur glashöljet, en snabbt nedplitad hälsning av Mixtur.   

 

Text av Henrika Andersson

***

Lucka 11: Hjälp, Wien, kemikalier, kartan, var är Mixtur?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *