Julkalendern 2018 – Lucka 14

Lucka 14: nya “tids”kartan, gammal glögg, labbet, Mixtur, var finns labbråttorna och hur kan dom synas på bron? Vad gör vattnet magiskt? Simmelby eller Wien? Försenad Lucia

 

Plötsligt hördes ljudet av en tågvissla och ett ånglok kom tuffande och stannade bredvid bron med ett gnisslande och omgivet av ett moln av ånga.

”Tåget till Wien avgår om fem minuter. Skynda er ombord!” ropade lokföraren. Mumster tog sig en titt på honom och skrek till.

”Det är ju Mixtur. Vi ska inte alls kliva ombord, säger jag. Förresten hur kommer ett tåg hit? Här finns ju ingen räls.”

”Jag tror han försöker lura oss. Vi ska inte alls till Wien. Jag röstar för Simmelby”, sa Råttan.

”Jag med!” sa Pupu bestämt.

”Men vi vet inte var Simmelby är och vi har inte ens en karta längre”, invände Mumster.

”Jag har på känn att vi ska följa ån medströms”, sa Råttan. ”Jag tror mysteriets lösning finns här i närheten.”

Då hördes en bekant sång: ”Natten går tunga fjät…” och där kom lucia med ett följe på fyra tärnor och fyra stjärngossar skridande över bron. När sången tystnat protesterade Pupu: ”Lucia var i går.”

”Jag vet”, svarade lucia med en trött suck.

”Vi var på väg igår men min krona satt lite löst och när jag tittade ner i ån föll den i vattnet och ljusen blev turkosa. Ingen riktig lucia kan ha en krona med turkosa ljus och det tog en evighet att hitta reservljusen. Därför kommer vi först idag. Smakar det med lite glögg?”

”O jaa!” ropade alla djuren och kände sig med ens törstiga och lite frusna.

Tärnorna kom med termos och muggar. Alla fick en halv mugg, skålade med lucia och drack.

Glöggen smakade konstigt men det märkte de först när de svalt den första klunken.

”Tog du den öppnade glöggflaskan? Den lämnade fjolårets lucia efter sig så den är gammal”, sa lucia till den tärna som stod närmast.

Plötsligt försvann omgivningen i ett stjärnregn och när de kunde se igen stod de alla framför en skylt med texten Simmelby och en pil.

”Var glöggen magisk?” undrade Pupu.

”Ja”, svarade lucia. ”Gammal och magisk. Jag förstod att ni ville hjälpa labbråttorna. De finns i Simmelby, inte i Wien. Mixtur är inte att lita på. Han vill själv komma över receptet för att sälja det till Beverlings farfar. Han har lovat förse Mixtur med så mycket ost han kan äta resten av sitt liv, om farfar får receptet. Bävrar har kal svans av naturen men farfar är gammal och lite senil så han tror att han har tappat håret på sin svans och att han kan få det att växa ut på nytt om han smörjer in svansen med lingon-honungsblandningen i rätt proportion. Mixtur vill inte alls rädda sina råttkompisar utan stjäla receptet. Med hjälp av ett hologram fick han labbråttorna att synas på bron fast de egentligen sitter i sin skrubb på labbet i Simmelby. Vi måste rädda dem.”

 

Text av Ursula Vuorenlinna

***

Instruktioner till Lucka 15: Simmelby, picknick, lingon, hett tips om något kallt, Simmelbys Spa-hotell (och ägarna som Pupu känner?)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *