Julkalendern 2018 – Lucka 21

Lucka 21: ny plan, Gertrud hjälper till, lura Lucia, sprakasticka, mot labbet!

 

Råttan dunkade sin handväska i bordet.

“Snälla gammelmormor”, sa hon. “Nu tar vi det här från början! Alltså: Ditt lingonhårmedel får pälsar, hår och mustascher att växa.”

“Jo, men det är inte MITT hårmedel Det var R’Otto som uppfann det. Och den här julen för hundra år sen fick han en ärofull beställning: Julgubben själv ville få en burk med lingonhårmedel. R’Otto döpte då medlet till Julgubbens skäggelixir, och lovade att släkten R’Otto varje år skulle skicka en burk elixir till Korvatunturi.”

“Så är det”, mumlade Mixtur.

Gertrud fortsatte:

“Min upptäckt var att om man använder elixiret OCH turkost vatten samtidigt – då uppstår ett önskesyndrom.”

Pupu och Mumster såg ut som om de inte hängde med längre, och det berodde nog på att de inte hängde med längre. Men Mixtur nickade.

“Så är det: ett önskesyndrom!”

Råttan tänkte så att det knastrade.

“Menar ni alltså, att om man använder julgubbens skäggelixir och turkost vatten på en gång, då kan man flytta sig dit man önskar? I tid och rum?”

Mixtur lade sin skinntorra tass på råttans.

“Så är det! Därför har R’Otto alltid burit med sig en flaska turkost vatten. Han har rest i tid och rum för att se till att någon i släkten R’Otto varje år framställer julgubbens skäggeliixir. I år var det jag och de andra labbråttorna som med R’Ottos hjälp skulle tillverka och skicka elixiret till julgubben. Men tyvärr dök R’Ottos systersonsmosterdotter Lucia upp.”

Gertrud suckade.

“Lucia är en äkta R’Otto! Ljus och rar, men otroligt hämndlysten om hon såras. I fjol fick hon jobb som julgubbens rådgivare. Hon föreslog att Korvatunturi skulle satsa mer på sång och mat än på saker i paket. Det där ville nissarna i Korvatunturis tomteverkstad inte höra talas om, så Lucia fick sparken. Och nu vill hon hämnas. Eller hur, Mixtur?”

Mixtur nickade:

“Hon stal flaskan med turkost vatten och tömde den i Simmel-ån . Utan det turkosa vattnet kan varken R’Otto eller labbråttorna ta sig ut ur buren där människorna håller dem. Och det är vad Lucia vill. Hon vill att julgubben aldrig mer ska få sitt skäggelixir!”

“Behöver vi alltså en plan för att rädda julgubbens skägg?” undrade Mumster förvirrad.

“Strunta i julgubbens skägg!” sa Råttan. “Vi behöver en plan för att rädda R’Otto och labbråttorna!”

“Men utan turkost vatten är vi förlorade”, sa Mixtur dystert.

Råttan stelnade till. Så öppnade hon sin handväska och drog fram sprakastickan och… en liten flaska med turkos vätska.

“Jag trodde alltid att det här var parfym”, sa hon. Nu skvätter jag turkost vatten på oss alla, och så tar vi tag i gammelmormors päls, för den innehåller ju hårelixiret. Och när jag räknar till tre önskar vi oss alla till labbråttornas bur i Simmelby. Ett ögonblick, jag ska bara tända sprakastickan, för det är ju mörkt i laboratoriets skrubb… Så där. Ett två, och TRE!”

 

Text av Monica Vikström-Jokela

***

Instruktioner till Lucka 22: räddare, råddare, R’Otto, Lucias lingonfälla, labbmänniska, innan sprakastickan brinner ut…

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *