I höstas publicerades MERA 2021 och följande artikel finns med i det trycka magasinet. Du kan ladda ner hela MERA 2021 här:
Tio tips att väcka läshunger
Att läsa är ett äventyr men ibland kan det behövas lite hjälp på traven. Här hittar du tio tips som kittlar läslusten, särskilt för dig som jobbar med barn och unga men inspiration som passar också för hemmabruk.
1. Ta reda på vad den ovana läsaren gillar
Det finns en bok för alla där ute men hur veta vilken som passar just dig? Börja med enkla frågor där du ringar in och fyller i de alternativ som passar dig här och nu:
Jag gillar böcker som är SPÄNNANDE / roliga / FANTASY / romantiska / som handlar om SPORT / historia / HEMLIGHETER / eget förslag.
Boken jag vill läsa nu ska helst vara TUNN / tjock / FARLIG / mittemellan/ FÖRBJUDEN
Den bästa bok jag läst hittills heter: ________________________________________
På fritiden gillar jag att: ____________________________________________________
Med hjälp av svaren kan en bibliotekarie, lärare eller annan vuxen hitta en bok som passar just den här läsaren.
2. Ha alltid böcker framme
Vare sig du ansvarar för ett daghem, ett vanligt hem eller ett klassrum ansvarar du för att det ska finnas böcker där. Överallt. På köksbordet, på soffbordet, framme i klassrummet, bak i klassrummet, i en korg bredvid bänken där man sitter och väntar när man fått på sig ytterkläderna, på toaletten… Människan är lat så den lata, korta och lätta vägen ska alltid leda till böcker.
3. Mys till det med en gläskvart
Gör lässtunden till dagens mysigaste stund för hela familjen genom att kombinera läsningen med något riktigt gott. Hemma hos läsambassadör Amanda är gläskvarten en obligatorisk del av sommarlovet. Efter lunch plockar alla fram varsin bok och varsin glass och sedan läser och äter de glass tillsammans i minst en kvart. Under vintern kanske en chokläskvart kan intressera – då med varm kakao eller konfekt.
4. Förbjud läsning!
Den här boken är du alldeles för ung för att läsa! Nej sa jag! Jag sätter genast undan den, du kommer bara att få mardrömmar. Obehaglig är den också … och inte helt lätt att förstå. Skyll dig själv, du kommer ännu att ångra dig!
5. Skapa ett gemensamt bibliotek
Rigga upp bokhyllor och skapa ett enkelt bibliotek i hallen eller korridoren där du jobbar. Ett tamburbibliotek passar särskilt bra på daghem och förskolor där föräldern enkelt får låna hem en bok då hen hämtar sitt barn.
Be de vuxna bidra med ett par böcker till samlingen, inhandla böcker på loppis eller investera i en helt ny boksamling. Man kan ansöka om bidrag för böcker till daghem, förskola, skola eller eftis/morris från Kulturfonden.
6. Engagera (er) pappor!
Mammor är viktiga läsande förebilder, men pappor är faktiskt ännu viktigare. Om du är pappa ska du läsa med dina barn. Om du har en pappa i ditt hushåll ska du se till att han läser med sina barn. Om du jobbar med barn som har pappor ska du göra vad du kan för att få dem att läsa med sina barn. Kanske ni ordnar en farsdagsfrukost med högläsning på daghemmet eller i skolan där papporna läser högt med barnen? Kanske ni har en pappa-barn-läsvecka? Kanske pappor besöker klassen för att berätta om sin läsning och om böcker de tyckte om när de var barn?
7. Läsfest!
Allt fler skolor kör med särskilda läs-satsningar. Planera in en läsmånad där varje dag börjar med högläsning. Du kan också ordna bokfest med myshörnor i klassrummen, bokdejting (bord med utplacerade böcker kring genre eller tema där läsaren får 5 min att bekanta sig med en bok) eller bjuda eleverna på en bokmeny (med seriestrips till förrätt, hårdkokt novell som huvudrätt och avrunda med kryddig poesi).
För de riktigt ivriga föreslås en läsfestival med workshops och inbjudna författare. För att stilla tävlingshungriga är det också möjligt att tävla i läsning.
Idag är många ungdomar hellre prosumenter, och gillar att skapa läsbloggar, bokvloggar, boktrailers och skriva fanfiction.
Gör läsningen till en fest med bokquiz och läsutmaningar. Glöm inte Hem och Skolas En kvart om dagen. Mer tips hittar du bl.a på Helmets läsutmaning och kolla upp de fina diplomen i St. Karins Rävrundan.
8. Delta i en bokklubb
Människan är som bekant ett flockdjur, men läsningen är ofta en ganska ensam sysselsättning. Den som är med i en bokklubb får båda delarna. Att få dela och diskutera böcker med andra både fördjupar och förstorar läsupplevelser. Den vanligaste vägen är kanske bokklubbar för jämnåriga läsare, men det kan hända riktigt spännande saker om du startar en bokklubb för barn och föräldrar. Eller varför inte barn och mor- och farföräldrar?
9. Beställ material
Beställ gratis Kulturrådets årliga magasin med boktips för alla åldrar och missa inte MERA-magasinet med ett nytt temanummer varje år (också det gratis!).
Bibliotekens boktips och läsbloggar finns för alla smaker, eller passa på att följa bl.a Barnens Boktips på instagram.
10. Läs högt
Nästan alla människor njuter av högläsning. Börja tidigt. Riktigt tidigt. Redan efter halva graviditeten kan bebisen lära känna din röst. Gör högläsning till en självklar del av er kväll – lika självklar som tandborstning och pyjamas. Och sluta inte med högläsningen när barnet lär sig läsa. Ovana läsare kämpar med varje ord, ge också dem härliga stunder utan kamp i böckernas fantastiska värld. Fortsätt läsa högt tillsammans så länge du bara får. Fortsätt dela den där stunden som blir bara er.
Bonustips:
Beställ läsambassadören till föräldrakvällen eller som inspiratör för personalen.
Läsiver smittar av sig! Vi skräddarsyr våra besök enligt era behov och besöker gärna personalen i skolor och på daghem. Vi bjuder (kostnadsfritt) på såväl hårdkokt läsfakta som på bokprat för olika målgrupper. Se mer på lasambassadoren.fi.
Läsambassadörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass.
Illustration av Lena Frölander-Ulf.