Män som skapar barn- och ungdomsböcker?

För ett par veckor sedan publicerade ÅU:s kulturblogg en kort text som i sin enkelhet gick ut på att fråga hur det kommer sig att det är så få män med i FIBUL. Det finns en just nu för att vara exakt. Kulturbloggen hade också hittat en av våra medlemmars, Maria Turtschaninoffs tre år gamla blogginlägg  och kolumn (i Västra Nyland 2009, som jag tyvärr inte kan länka till) där samma fråga tas upp.

Det är en bra fråga. Hur kommer det sig att det är så få män som skapar barnlitteratur i Svenskfinland? I Sverige där fältet är större finns förstås ett större antal män som skriver och illustrerar, men kvinnor kan antas vara i majoritet där också.

Kulturbloggen frågar ifall det kan vara så att barn- och ungdomslitteratur inte är fint nog för männen?

I olika kommentartrådar på Facebook kom det fram försök till att analysera och svara på frågan. Barnlitteraturens låga status kan mycket väl vara en sådan sak som är förknippad med kvinnlig majoritet bland författare och illustratörer. Barn har en längre tid ansetts vara kvinnors ansvar och domän. Samtidigt finns det inte mycket pengar i branschen, och vill man nå de högsta höjderna när det gäller litterär eller konstnärlig uppskattning gäller det att skapa för vuxna. Men det finns ju undantag, t.ex. är Tove Jansson en sådan författare och konstnär som får mycket uppskattning för just sin konst för barn, i varje fall i dagens läge.

Men är det så att män alltid rör sig dit det finns pengar och prestige? Det skulle säkert många män protestera mot. Historiskt, och internationellt sett finns många manliga barnboksskapare, de har ju till och med varit i majoritet förr. Men var är männen alltså, och just i förhållande till den finlandssvenska barnlitteraturen? Det är inte ett nytt fenomen att det är mer kvinnor som skriver och skapar för barn, det har också varit ett sätt för kvinnor att synas inom litteraturen.

När det gäller finskspråkig barnlitteratur finns fler män. Men frågan är också: är mansbristen ett problem? De kvinnor som skapar barn- och ungdomslitteratur skapar redan mångsidig och högt stående litteratur. Men alltid kan det finnas fler, både män och kvinnor (och representanter för andra kategorier också för den delen)!

/Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *