Gromtarna hjälper mot julens vuxenångest

12186242_10153430843877795_5576483140840481200_o

De flesta tycker om paket och prassel på julafton. Jag gör det åtminstone. Det ska dofta gott och under granen ska det ligga spännande paket i vackra papper. Men paket och prassel kostar pengar. Och blir till sist en dag högar av avfall. Vi har det för bra, tänker jag ofta. Men ändå … vill jag ju att mina barn ska vara glada på julen. Ibland tänker jag att det är en gåva i sig, ifall jag lyckas lägga min vuxenångest åt sidan för några dagar och ge barnen julklappar och allt tillhörande prassel utan att smeta ner dem med min egen skuld över världens tillstånd.

Så ni kan tänka er hur glad jag blev när jag upptäckte att det finns något som heter gromtar. Gromtarna är ett slags tomtar de också. Mer som ur-tomtar, med runda luvor, luddig svans (ja, faktiskt!) och kläder i färger som får dem att smälta in i naturen och blir nästan osynliga när de vill. Gromtarna har inte synts till på många, många år för det har helt enkelt varit de röda tomtarnas tid. Men nu finns det sådant som tyder på gromtarnas återkomst. De tydligaste tecknen är en vänlig inställning hos människorna. För så är det med magiska väsen, de visar sig bara för dem som tror.

Så gick det för mig. Jag köpte två par superfina slalomskidor av grannen ifjol. Vi ville ge barnen skidorna på julafton, helt enkelt för att det är roligt med många presenter. Men vem skulle de vara ifrån? Är det en ”riktig” julklapp om det står grannbarnens (klasskamratens) namn på skidorna? Det var då jag kom på att skriva att julklappen kom från ”gröna tomten”. Och hör och häpna, så fort jag hade skrivit det på paketet fick jag verkligen se en! Det var en liten grönklädd gromteflicka, som kröp fram och viskade lite blygt att det egentligen heter gromte! Inte “grön tomte”. Men det visste jag ännu inte då jag skrev det. Men nu vet jag.

Gromtarna önskar att det skulle bli vanligare med återanvända gåvor. De önskar att vi ska hjälpas åt att vänja barnen vid att få ärvda presenter. Blanda gammalt och nytt. Packa en spännande bok i samma paket med en ficklampa, eller kusinens dockor i vackert papper med en hälsning från de gröna gromtarna. Berätta för barnen att det finns snälla små gromtar som väntat i många många år på att få vara med om julen igen! Så hjälps vi alla åt att vända julen rätt igen. Och den som tror, kanske har chansen att få se en riktigt gromte.

God jul önskar gromtarna

God jul önskar Lena

PSST, läs mera om Gromtarna här!