Lördagarna 10.6 och 17.6 höll jag en workshop för barn på Kulturhuset Caisa i Helsingfors, och Entresse Biblioteket i Esbo. Dessa som del av Multikultur- gruppen Kolibris evenemang “Lasten Kesäfiesta (Barnens Sommarfiesta). Titeln var “Our Finland- Artistʼs book workshop”.
Under workshopen funderade deltagarna på vad Finland och “finska grejer” är, och varför. Till förfogande fanns ett långbord med material; Färgade papper, glitterlim, tejp och klistermärken, silkespapper och sidenband, fjädrar, karamellpapper, pennor, kritor, tuscher… Alla deltagare fick fritt skapa sin egen sida eller sitt eget uppslag med temat i åtanke.
Under workshopen i Helsingfors tog det en stund innan någon vågade sig fram. Jag kände mig nervös. Tänk om ingen kommer? Men så slog de första barnen sig ned vid bordet. Jag introducerade materialet och snart var var och en uppslukad i sitt arbete. Så sällade sig allt fler till gruppen och bordet fylldes med barn i olika åldrar. Vi lade upp bilderna parvis- som uppslag på ett bord, så att vi kunde se hur vår bok skapades. Barnen inspirerade varandra- temat flygplan och flygplans uppvisning återkom. En pojke var speciellt noggrann med sin flyg-bild. Planen var delikat utklippta ur ett svart papper, glitterlim bildade precisa molnspår och karamellpapper fick vara flaggor. Vi beslöt att placera flygplansbilderna bredvid varandra så att de fick bilda ett kapitel. Därefter kom högholmen och dess tiger, huset och egna snälla katten, skogen och så havet med alla måsar och svanar.
Under workshopen i Entresse var jag inte så nervös. Nu släppte vi totalt bokformatet (äh, en konstbok kan ändå vara nästan allt eller vad som helst). En pojke gjorde ett halsband med finsk pappersflagga i mitten, en flicka trädde fjädrar och glitterstjärnor på tråd och hängde över sin teckning. Norrsken- förklarade hon. Svanar och sjöar var ett starkt tema denna gång, flaggor och text ett annat. “Finland, Suomi, hur skriver man det på andra språk”- frågade en pojke sin pappa medan de satt och färglade varsin finsk flagga.
Under båda workshoparna rådde tidvis koncentrerad tystnad, tidvis diskussion. Deltagarna berättade vilka språk de kan, var de bott. Algeriet, Somalia, Frankrike, USA, Spanien, Colombia. Runt bordet talades finska, engelska, spanska…
Jag beslöt att hålla öppen tidsram så att deltagare kunde komma och gå mellan två och fyra på eftermiddagen. Detta underlättade också för dem som ville besöka Kolibris andra program och verkstäder, och sedan återkomma till sin bild. Det blev en hel del att städa upp efteråt- det gladde mig att barnen vågade skapa oreda. Bilderna blev mycket olika. En del avbildade personliga ställen och karaktärer, andra mer objektivt finländska symboler eller saker. De flesta tordes kombinera olika material och tänka fritt, ifrågasätta finskhet igenom att på barns sätt vara inkluderande och öppna. Jag hoppas Kolibri fortsätter och utvidgar sin verksamhet. Det är fint att det ordnas gratis kulturevenemang för barn (och vuxna) i Finland.
Nadja Andersson