Fibuls fabulösa färd i västerled den 1–5 maj 2023

Reseberättelse av Ursula Vuorenlinna, Henrika Andersson och Filippa Hella. 

Måndag 1 maj

Tio förväntansfulla fibuliter sammanstrålade på Olympiaterminalen i Helsingfors för avfärd med Silja Serenade till Stockholm. Vår reseledare och chef Linda Bondestam var passande klädd i klänning med dödskallar på. Det var alltså bäst att hålla sig lite på mattan.

Vi gjorde oss hemmastadda i hytterna på åttonde däck. Efter livliga samtal i större och mindre grupper kring ett glas skumpa, åt middag vi till Grande Buffet och diskuterade tills vi blev utslängda klockan 22. Då fortsatte vi till nattklubben där vi dansade och trivdes, en del längre och andra en kortare stund.

Första kvällens middag på båten med samtal och stor förväntan

Tisdag 2 maj

Då färjan anlänt till Värtahamnen tog vi taxi till hotellet Crystal Plaza på Birger Jarlsgatan. Efter hastigt besök på antikvariatet tvärs över gatan, sammanstrålade vi med en del av Fibuls medlemmar som kommit med flyg.

Blåsigt och kallt men humöret är på topp då vi anlände till Stockholm

Första programmet var träff med Svenska Barnboksakademin på Finlandsinstitutet. Barnboksakademin bjöd på fika med 18 fibuliter och 16 av deras egna ledamöter på plats. Många av de närvarande hade aldrig träffats tidigare och den kreativa speed-dating passade perfekt. Under sju minuter kring ett bord för 4–5 personer och på förhand skrivna pappersremsor med frågor att svara på, fick alla komma till tals. Frågorna tog upp aktuella och brännande ämnen, allt från skapandeprocessen till publicering av barn- och ungdomslitteratur. Såväl författare som illustratörer fick prata kring de frågor som Lisa Bjärbo snillrikt hade sammanställt. Efter sju intensiva minuter skulle man byta bord och bekanta sig med nya personer. Det var effektivt och intressant, ingen tid för blygt trevande början utan pang på rödbetan bara. På en kort stund hann så gott som alla presentera sig för varandra.

Samtalen fortsatte under vandringen till Liljevalchs konstmuseum på Djurgården. Efter lunch på Blå porten besökte vi Jockum Nordström-utställningen på museet. Frågor om konst och associativa analyser ventilerades kring de olika verken. Promenaden till och från Djurgården var vacker men kall, Stockholm visade sig vara lika kylslaget som Helsingfors.

Väl tillbaka på hotellet fick vi våra rum. Det blev en del förvecklingar innan alla hade fått rum och nyckel. Nu hade också de sista flygresenärerna anlänt och vi var arton medlemmar från Fibul som i hast skulle göra sig redo för ALMA-festen (prisutdelningen av årets Astrid Lindgren Memorial Award). 

Klockan fem stod vi redo på trappan till Konserthuset, festklädda och förväntansfulla. Efter att ha löst ut våra biljetter och funnit våra platser på andra balkongen var det bara att luta sig bakåt och vänta lite till. 

ALMA-prisgalan i Konserthuset den 2.5

I år var prisutdelningen extra festlig då den slagits ihop med invigningen av den nionde världskonferensen om konst och kultur. Konferenciern Josette Bushell-Mingo bjöd tillsammans med Riksteatern på ett inkluderande och inspirerande program som väckte både skratt och tårar. Välkomsttalet hölls av Sveriges kulturråds verkställande direktör Kajsa Ravin, Lindy Larsson representerade romerna och Sofia Jannok lät oss färdas i samernas spår för att nämna några som förgyllde kvällen. Höjdpunkten nåddes då den amerikanska författaren Laurie Halse Anderson fick ta emot priset ur HKH kronprinsessan Victorias hand. Båda bar vackra kreationer och Laurie Andersons tacktal om att skriva ungdomslitteratur, naket och ärligt trots censuren som bannlyst hennes böcker i USA, väckte många tankar.

Och årets vinnare (Laurie Halse Anderson)

Efter programmet bjöds gästerna på snittar och bubbel i Konserthuset. Vi minglade en stund för att senare sammanstråla med Barnboksakademin på Hötorgets kvarterskrog. Middagen, svamptoast med tillbehör och sotad spetskål till varmrätt, var förbeställd vi var 30 illustratörer och författare. Där satt vi resten av kvällen ivrigt diskuterande om litteratur, politik, AI och andra angelägna teman.

Onsdag 3 maj

Astrid Lindgren-vandring

Efter frukosten styrde en ivrig grupp stegen mot Vasastan där vi stämt träff med vår guide. Rundvandringen startade vid huset där den unga Astrid bodde inackorderad hos en familj. Guiden berättade levande om Astrids olika livsskeden. Vi stannade upp vid de olika adresserna i Vasastan där Astrid bodde under hela 73 år. Vi fick höra om de olika jobben som Astrid försörjde sig på, hur hon träffade sin man Sture Lindgren och genombrottet med Pippi Långstrump. Vi vandrade genom parken där hon lekte med sina barn, Astrid var inte som de andra mammorna i parken utan föredrog att gunga och klättra i träd. Guiden visade oss även Astrids lilla favoritbageri och underhöll oss med intressanta anekdoter, bland annat om revolver Harry och kontakterna Astrid hade med polisen under andra värlskriget. Den fina rundvandringen avslutas i Tegnérlunden, vid bänken där Astrid en höstkväll såg en pojke sitta, ledsen och ensam. Denna pojke inspirerade henne till att skriva Mio min Mio.

Efter lunchen bjöds det fika med Barnboksakademin och Laurie Anderson på Sveriges Författarförbund på Drottninggatan. 

Nästa dag träff på Författarförbundet tillsammans med medlemmarna i Bilderboks Akademien

Laurie Anderson visade sig vara en mycket trevlig och genuin människa. Hon skakade hand med samtliga på plats och frågade ”writer or illustrator?” av var och en. I tonåren hade hon varit på utbyte i Danmark, på en grisfarm, och talar fortfarande danska. Hon sa att hon har två familjer, en i Amerika och en i Danmark, varav hennes dotter och den danska familjen närvarade under priskvällen.

Kloka tankar…
Många frågor…

På kvällen åt vi på den thailändska restaurangen Koh Phangan på Nybrogatan nära Dramaten. Dessvärre inhiberades föreställningen M/S Timantti på Dramatens lilla scen, men som kompensation erbjöd Dramaten fribiljetter till Tjechovs Körsbärsträdgården på stora scenen. Efter föreställningen visste ingen riktigt vad hen tyckte om den komprimerade och avskalade enaktaren. Pjäsen diskuterades ivrigt och väckte många frågor vilket i sig var givande.

Torsdag 4 maj

Besök på biblioteken Tiotretton och Lava i Kulturhuset vid Sergels torg. Tiotretton rummet är öppet bara för barn i åldern 10–13 (vuxna får komma i grupp på exkursion vilket vi hoppats på). Tyvärr hade Tiotretton besök av en skolklass men Jon Ekström, planeringssamordnare på Lava, visade oss istället utrymmen som är avsedda för 14–25-åringar. Lava är både bibliotek och flera verkstäder som erbjuder både workshoppar och utrymme för målgruppens egna idéer. Lava har en scen och ett galleri för utställningar och lånar ut såväl verktyg som musikinstrument. 

Besök på Lava på Kulturhuset den 4.5

Efter det intressanta studiebesöket på Lava promenerade vi till Kungsträdgården och beundrade körsbärsträden. Tack vare kölden blommade träden fortfarande. Vi tog gruppfoto under det sagolika blomhavet.

Blommande tankar

Som avslutning på vår sista dag fanns egen tid för lunch och shopping. Efter många kramar i hotellobbyn fortsatte de som skulle ta båten till Helsingfors till Värtahamnen.

På båten samlades vi för att skåla och diskutera Fibuls framtida program, önskemål och planer. Flera av Barnboksakademins ledamöter hade redan meddelat att de nästa år vill komma till Finland. Många diskussioner hade också blivit på hälft och frön till samarbeten hade blivit sådda. En önskan om att nästa gång också reservera tid för workshopar i mindre grupper kastades fram. Diskussionerna fortsatte vid långbordet på Grande Buffet och kvällen avslutades på karaokebaren. De modigaste fattade mikrofonen medan resten av fibuliterna dansade och applåderade. 

Ett sista gruppfoto tog vi på Olympiaterminalen innan det var dags att skiljas. Efter fyra intensiva, rika och roliga dagar kunde vi konstatera att medlemsresan varit mer än lyckad. En once in a lifetime – upplevelse av både festligheter, möten och inspiration samt möjligheter till fortsatt samarbete. 

Hemma igen och lite svårt att skiljas

Förutom bidragsgivarna, Kulturfonden för Sverige och Finland, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse och Svenska Kulturfonden ska även primusmotorn Linda Bondestam ha ett särskilt tack för en viktig och välplanerad resa.

Vi som var med från FIBUL rf: 

Linda Bondestam, Ursula Vuorenlinna, Henrika Andersson, Filippa Hella, Harriet Abrahamsson, Nadja Andersson, Amanda Chanfreau, Eva Frantz, Lena Frölander-Ulf, Malin Klingenberg, Cara Knuutinen, Jenny Lucander, Hanna Lundström, Annika Sandelin, Maria Sann, Maria Turtschaninoff, Ida Maria Wickström och Milena Parland

Träff och trevligheter med bl.a följande ledamöter från Barnboksakademin:

Jens Ahlbom, Lisa Bjärbo, Åsa Lind, Johanna Lindbäck, Marcus-Gunnar Pettersson, Petrus Dahlin, Maria Jönsson, Annelie Drewsen, Ingrid Olsson, Katarina Kuick, Maria Frölich, Sofia Falkenhem och Matilda Ruta.