Fibuls medlemsdagar 2024!

Den 14-15.9.24 träffades 16 medlemmar i Fibul på Ahlmanska gården i Tammerfors för våra medlemsdagar.

Vi började med att bekanta oss med varandra, eftersom det fanns flera som inte varit med förut. Sedan ledde illustratör Maria Sann oss genom en introduktion till Visual Thinking Strategies, en metod för att betrakta konst. Metoden lärs ut till lärare och andra som arbetar med unga och konst, som ett sätt att göra konst mer tillgänglig för alla. Vi fick se tre konstverk och Maria ställde oss frågorna ”Vad händer i denna bild?” ”Vad kan du se som får dig att säga det?” och ”Vad mer kan du se?”. Vi blev alla överraskade över hur mycket vi kunde hitta att diskutera i bilderna, och vilket mervärde det gav att höra andras observationer. Jag kommer absolut att se på konst på ett helt nytt sätt efter det här!

Maria Sann berättar om Visual Thinking Strategies

Efter en god lunch fortsatte dagen med ”bikupan” som leddes av Malin Klingenberg. Bikupan var ett forum för att diskutera branschrelaterade frågor tillsammans. Malin hade på förhand samlat in frågor från medlemmarna som vi sedan diskuterade i grupp. Vi tog dels upp konkreta saker som förlagsavtal och tips på bra redigeringsverktyg för datorn till större frågor om hur man gör när man redigerar och hur en relation till en redaktör kan – och borde – se ut. Det kändes skönt att få dryfta ofta ganska känsliga frågor i en trygg grupp, och att höra att man inte är så ensam om ett problem som det ofta känns då man sitter i sin ensamhet och arbetar.

Henrika Andersson och Malin Klingenberg

Dagens sista föreläsning hölls av Eva Frantz och handlade om användning av sociala medier och framför allt Instagram som författare. Vi hade en intressant diskussion om hur och varför vi använder eller inte använder sociala medier, och Eva uppmanade oss att sänka ribban för att t.ex. producera egna reels. Hon poängterade att man ska skapa innehåll på sociala medier för att det känns roligt och meningsfullt att ha kontakt med läsare – att enbart göra det i marknadsföringssyfte fungerar inte. Undertecknad gjorde genast en reel samma kväll och insåg att det inte behöver vara så svårt och krångligt, och att man kan lägga ambitionsnivån precis där man vill!

Eva Frantz berättar om sociala medier

Efter middagen avslutades dagen med bastu, bubbelpool och branschsnack till långt in på natten.

Söndagen började med frukost och sedan var resten av dagen vikt för en kreativ workshop ledd av Henrika Anderson och Hanna Lundström. Vi fick med hjälp av rekvisita skapa karaktärer, skriva om dem och intervjua varandra i egenskap av karaktärerna. Sedan skrev och spelade vi upp korta dialoger för varandra. Det var dels roligt och befriande att få vara kreativ och leka lite, men också mycket givande – jag hittade nya egenskaper hos en karaktär jag skriver om, och jag insåg att en nyckel till personen kan vara att vara mer närvarande i kroppen, och inte så fokuserad enbart på det man har i huvudet.

Jag vill ännu citera vad Eva Frantz sa då var och en summerade helgen: att det är synd om andra författare som inte har en så fin gemenskap som Fibul!

Text: Maria Turtschaninoff