Att få sitt manus publicerat

Det kom in en kommentar på sidan om hur man blir medlem i FIBUL. Jag bestämde mig för att behandla frågan i kommentaren i ett blogginlägg istället för att ha diskussionen där. Frågan gällde ifall FIBUL kunde hjälpa till med att få ett manus antaget hos ett förlag.

FIBUL som organisation kan inte påverka manusantagningar, vilket är varje enskilt förlags ansvar. Och FIBUL fungerar inte heller som förlag (än så länge i varje fall…). Så tyvärr kan vi inte hjälpa till med att få enskilda bokprojekt publicerade.

Däremot är detta en sak som många undrar över. Det är glädjande att det finns så många som vill skriva/illustrera barnböcker. Men samtidigt är det väldigt stor konkurrens när det gäller att bli antagen av förlagen. Hur får man egentligen en barnbok publicerad? Hur ska man gå till väga när man kontaktar förlagen? Vad krävs av ett manus för att det ska bli antaget?

För det första så har varje enskilt förlag egna riktlinjer för hur de vill ta emot manus. Det är bra att börja med att göra en lista på sådana förlag som ger ut den typens böcker man själv skriver eller arbetar med, och sedan följa dessa förlags instruktioner noggrannt (som oftast finns på deras webbsidor).

Men sen är det ju en mycket knepigare fråga ifall just ens eget manus kommer att locka förlagen. Enligt min egen erfarenhet kan man inte tänka alltför mycket på vad man tror att förlagen eller ”barnboksmarknaden” vill ha. För sådant går i trender och ändras snabbt. Men samtidigt finns det ju vissa kvalitetskriterier som manuset måste nå upp till. Förlagen säger ofta att de vet vad som är bra när de ser det. Så hur vet man själv om ens manus är bra? Då kan det vara en god idé att nätverka med andra som sysslar med barnböcker. Be om ärlig kritik av människor som kan ge sådan. Gå kurser. Läs på. Skriv om och öva, öva, öva.

Här på FIBUL-bloggen planerar vi att så småningom publicera personliga berättelser om hur medlemmarna har blivit barnboksförfattare eller illustratörer, hur de resonerar kring skapandet av barn- och ungdomsböcker. Och det här hoppas vi att kan vara till nytta också för aspirerande författare och illustratörer. Så vi kommer att återkomma till de här frågorna om och om igen.

Vårhälsningar!

/Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *