Blir man rik på att vara författare?

Blir man rik på att vara författare? Frågan ställs, inte alltid men ofta, i de klassrum jag besöker. Det enkla svaret är nej. Eller att det finns förstås författare som är rika och kan hålla sig med en stab som fixar saker omkring dem. Men vi andra sköter våra reseräkningar och bussfärder utan röda mattor och champagne.

Om frågan i stället är något mer realistiskt formulerad: Vad förtjänar du som författare? Ja, då finns det mer att fundera på. Å andra sidan, enligt skatteverket har jag ibland blivit för rik, ibland för fattig och just nu ligger jag mitt på linjen och får varken pengar eller behöver betala några.

Rik blir jag inte. Men jag överlever som författare. Eller egentligen inte, om jag bara ägnade mig åt att skriva böcker skulle jag inte har råd med vare sig vatten eller bröd. Samtidigt är det författarskapet som gjort det möjligt att överleva på allt det där andra som jag gör.

Ändå, det är inte för pengarna jag skriver. Visst jag behöver pengar och naturligtvis skulle jag gärna ha mer.

Men att skriva är inte särdeles marknadsanpassat. Det tar tid att formulera sig väl. Ändå behöver alla kunna skriva, de flesta behöver till och med kunna skriva bra, eller egentligen behöver majoriteten kunna berätta berättelsen om sig själv. Allra senast när man sitter på en arbetsintervju och ska försöka förklara varför man är rätt för just det jobb man söker. Men troligen långt innan dess när man träffar nya människor och på något vis ska få fram en version av sig själv.

När jag inte skriver böcker handlar mycket av mitt skrivande, läsande och berättande om att lära andra berätta berättelser om sig själv. Gärna genom att gräva fram sin kreativitet, för det är där guldgruvan finns.

Det väsentliga är sammanhang och skapa mening, för det är vad jag gör när jag skriver, läser och berättar. Det börjar med att jag berättar för mig själv och sedan hoppas på att nå andra, få dem att också hitta de där glittrande bitarna i sina berättelser om sig själva.

Jag blir inte rik på att vara författare. Jag tittar inte på försäljningssiffrorna, åtminstone inte så att jag minns dem. Däremot hävdar jag att skriva är något annat, att det måste få ta tid att hitta de rätta orden för att låta berättelserna bli vad de kan.

För jag är fett välbeställd när det kommer till ord, jag kan använda dem och berätta för andra hur de kan göra.

/Mia