Lucka 5

fibuljul_luck5

Följande ingredienser har använts för lucka 5:

Liten ljusröd (rosa) gris, en ovanlig frukost, en liten nyckel (kan också vara ”nyckel”) och frågan: Vem/vad har släckt julgatan?

Lucka 5 av Maria Turtschaninoff

–Bäst att de kommer in en stund, sa Herr Gul. Kom, kom, små barn, så får vi prata lite.

Vera var rätt säker på att det inte alls var en bra idé. Men Herr Gul tog tag i dem och drog, och mannen i rött som nog var Viktors pappa skuffade på där bak, och med ens var de inne i godisaffären. Vera hade varit där många gånger förr, och hon kände igen doften av pepparmynta och choklad och rosa marsipangrisar. Men nu var hela butiken mörk, bara en adventsljusstake med levande ljus stod på disken. Vera blev upprörd när hon såg att Herr Gul tänt alla fyra ljusen. Det var inte fjärde advent ännu på länge! Bredvid ljusstaken stod några chokladtomtar och en av dem hade Herr Gul skalat folien av och ätit upp luvan på. Choklad till frukost! Det var inte utan att Vera blev lite avundsjuk.

–Varför har du tagit hit den där flickan, Viktor? Den rödklädda pappan stängde dörren bakom sig.

–Hon sa att hon hörde till G.R.I.S., sa Viktor och drog med ärmen under näsan.

–Jaså? Herr Gul lutade sig fram och synade Vera. Hans ansikte såg otäckt ut i det dansande ljuset från stearinljusen. Han liknade inte alls den vänliga man som brukade sälja lördagsgodis åt Vera och hennes kompis Julian. I skägget hade han chokladtomtesmulor. Det såg äckligt ut.

Viktors pappa skuffade otåligt barnen åt sidan.

–Strunt i dem, Konrad. Hela gatan är mörk nu, precis som vi planerat. Har du nyckeln?

Herr Gul tog ett steg bakåt mot disken och höll upp händerna.

–Nej. Den finns ingenstans.

–Vad menar du? Viktors pappa lät arg.

–Jag har letat överallt, jag svär! Med ens lät Herr Gul inte alls så farlig utan ganska ynklig. Men den är försvunnen!

Viktor drog Vera i ärmen.

–Kom, vi passar på att smita, viskade han. Vera nickade lättad. Något mycket mystiskt var på gång här och hon började ha bråttom till skolan.

Men Viktor öppnade inte ytterdörren utan en liten dörr Vera inte alls hade lagt märke till. Och då hade hon ändå varit inne i Herr Guls godisaffär många gånger förr. Viktor drog Vera med sig innan hon hann protestera.