En dag med Isol

På måndagen hade ett tjugotal Fibul-medlemmar det stora nöjet att höra Isol tala om sitt skapande i Villa Kivi i Helsingfors, och efteråt höll hon en workshop kring temat Alfabetet.

img_3583

Under presentationen berättade Isol ingående om sin process och olika svåra och mindre svåra kreativa beslut som hon fattat kring sina böcker – ”It’s a struggle, but a nice struggle”. Hon berättade att barndomens serier och satiriska bilder troligen är den grund hon står på i sitt konstnärskap. Trots att hon studerat bildkonst, är det populärkulturens bildvärld som ändå inspirerar mest.

Inspirationen från serietecknare ligger möjligen bakom hennes åsikt att illustratörer också är författare, dvs. illustratörer berättar i nära kontakt till text, och det var också detta som betonades i workshopen. Illustratörer frågar sig: ”Vad är det jag vill berätta med dessa bilder?”.

img_3587

Isol leker ofta med text och bild för att få fram humor eller spännande effekter. Dessutom poängterar hon att illustratören också måste vara en ”bra läsare”, dvs. vara bra på att förstå text själv, för att sedan kunna leka och skapa något originellt. Ofta har hon också tvingats tänka på ”koderna” i hennes bilder först när hon blivit tvungen att försvara dem för förläggaren. Men hennes försvarstal har också gett henne mer respekt – konstnären behöver kunna stå för sin egen vision. Ibland är det det underliga, udda eller nya i en konstnärs stil som är det som senare kommer att få beröm, trots att det var svårt att få det godkänt på vägen.

I slutet av presentationen frågade publiken bland annat om hur ekonomin påverkar skapandet. Isol har för tillfället möjligheten att ta tid på sig, och skapar en bok per år. Hennes process innebär mycket experimenterande och många skisser. På frågan hur hon förhåller sig till Internet och möjligheten att koppla till läsare, svarar hon att hon är mycket återhållsam, och visar sällan upp processen. Hon vill bara ha feedback av människor hon litar på.

I workshopen fick deltagarna instruktioner av Isol stegvis. Vi började med att skriva bokstäver, sedan hitta färggranna papperslappar och klistra, limma och teckna. Och sedan kopplades dessa bilder ihop med tre bokstäver. Det var inte en enkel uppgift…

img_3605 img_3606 img_3607 img_3608 img_3617 img_3613

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *