
Äntligen var det dags för Fibul rf:s storsatsning, ett tredagars program i samarbete med Kuvittajat ry. (Illustratörerna i Finland rf.), Svenska barnboksakademin och Hanaholmen. Vi fick understöd av Stiftelsen för Brita Maria Renlunds minne och Svenska kulturfonden för arrangemangen. Stort tack för detta!
Under de många evenemangen fick barn- och ungdomsbokskreatörer från Sverige och Finland mötas, utbyta erfarenheter och knyta kontakter.
Dag ett, torsdagen den 27.3 inleddes med en guidad tur i Skatudden med Heidi Johansson. Under den litterära guidningen fick vi vandra i bl.a. Tove Janssons fotspår, höra textsnuttar och se bilder också från dagens barnböcker som knöt av till plats och tema.


Föreningarnas styrelser, Nordisk Kulturkontakt och Hanaholmen blev bjudna på lunchmottagning på Svenska ambassaden där de togs emot av ambassadören Peter Ericson.



Innan lunchen fick vi ta del av en intressant paneldiskussion om Barnlitteratur i Sverige och Finland som leddes av Hanaholmens projektchef Henrik Huldén med Linda Bondestam (författare och illustratör), Mikaela Wickström (koordinator på FILI) samt Salomon Hellman (biblioteksutvecklare på Nordisk Kulturkontakt) i panelen.
Efter lunchen vandrade ledamöter från Barnboksakademien och Fibul vidare till Finlands svenska författareföreningens kansli, där de bjöds på tilltugg och speed-dejting fram till sena eftermiddagen.
På torsdagkväll ordnades därtill ett för alla öppet samtal med rubriken ”Gränslöst” på Nordisk kulturkontakt i Helsingfors. Oskar Kroon, Jenny Lucander, Marika Maijala och Kristina Sigunsdotter berättade och diskuterade om hur det är att samarbeta över landsgränserna och om vikten av kulturellt utbyte mellan olika länder.

På fredagen 28.3 förflyttades programmet till Hanaholmen. Efter lunch fick samtliga medlemmar (drygt 40 professionella kreatörer) i de tre föreningarna delta i en av tre verkstäder. Katarina Strömgård och Kristina Sigunsdotterledde en ”vild workshop” där deltagarna fick rita, måla och kladda och utforska text, fantasi och verklighet.
Jenny Lucander och Malin Klingenberg ledde idétinder, och parade ihop författare och illustratörer från olika länder och med olika språk. Under två intensiva timmar skapades nya, spännande projekt och idéer som gror och lever vidare.
Maria Sann och Satu Kettunen ledde en verkstad om popup-böckernas magi där deltagarna fick en snabbkurs i denna kluriga konstform.




Klockan 16:30 var det dags för barnboksseminariet ”Det bästa vi har 2025” som också var öppet för allmänheten. Katarina von Numers-Ekman agerade moderator för de aktuella och intressanta diskussioner och presentationer som ingick i det tre timmar långa programmet. Publiken kunde också bekanta sig med ett stort antal böcker som författarna och illustratörerna tagit med sig och ställt fram.



Den fullpackade salen fick först ta del av en rolig och inspirerande diskussion om serier med Anna Härmälä och Anna Sailamaa.



Annelie Drewsen presenterade det fantastiska projektet Nobel i Rinkeby och Tensta med intressanta anekdoter om elever som arbetar med litteratur och får träffa, intervjua och inspireras av årets Nobelpristagare. Projektet som redan hållit på i 37 år och sprider ringar även till andra skolor.


Henrika Andersson ledde en diskussion med författarna Charlotte Cederlund och Annelie Drewsen om lättläst litteratur för barn och unga.



Efter en behövlig bensträckare fick Katarina Kuick, Oskar Kroon och Johanna Lindbäck diskutera om ungdomslitteraturens läge just nu.




Seminariet avslutades med Linda Bondestam och Emmi Jormalainen som visade bilder och berättade om sina konstnärliga processer.


Seminariet erbjöd samtliga deltagare inspiration, kunskap och konst och simultantolkades i sin helhet både till svenska och finska.
Diskussionerna fortsatte under middagen på Hanaholmen.

Under lördagen 29.3 ordnades Hanaholmens traditionella Barnboksdag för hela familjen. Fantastiska barn-och ungdomsbokskreatörer från Sverige och Finland erbjöd flerspråkiga verkstäder för barn samt möten med bl. a Mumin, Pippi och Fibuls robot.
Text och bilder: Jenny Wiik och Henrika Andersson

